Испанската католическа църква заяви в петък, че ще компенсира жертвите на

...
Испанската католическа църква заяви в петък, че ще компенсира жертвите на
Коментари Харесай

Католическата църква в Испания компенсира жертвите на сексуално насилие

Испанската католическа черква съобщи в петък, че ще компенсира жертвите на полово принуждение даже в случаи, които не са решени, защото свещеникът-нарушител е умрял, което съставлява смяна от предходната й позиция, предава Ройтерс.

В случаите, когато няма присъда, " ние също ще платим, в случай че причинителят е умрял или в случай че има гражданска отминалост ", сподели на конференция Франсиско Гарсия Маган, общоприет секретар на Испанската епископска конференция.

" Това ще би трябвало да бъде прегледано за всеки обособен случай. И в случай че се стигне до това морално умозаключение, тогава ще има това морално обезщетение ", добави Гарсия Маган, откакто разгласи, че испанските епископи единомислещо са одобрили " интегрален проект " за обезщетение на жертвите.

Църквата до момента отхвърляше да компенсира жертвите в случаите, когато насилникът е умрял, което се случва постоянно, тъй като доста от тези случаи са в по-далечното минало.

Испанската католическа черква се намира в центъра на скандал след удивително медийно следствие през 2021 година, което разкри необятно публикувано принуждение от страна на свещеници в Испания. Той следва други кавги със полово принуждение, засегнали Католическата черква в редица страни, в това число Съединените щати, Ирландия и Франция.

Проучване, оповестено предишния месец, което е част от отчет на испанския омбудсман по правата на индивида, откри, че 0,6% от 8000 респонденти споделят, че са били измъчвани, нараствайки до 1,1%, когато се включват и случаи с миряни, които са работели като учители в католически учебни заведения.

Докладът на омбудсмана също по този начин подлага на критика Църквата, че не сътрудничи изцяло на следствието и че се стреми да " минимизира явлението ".

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР